
TOIMINNAN TARKOITUS
Maa-akatemia auttaa ruoantuottajia, viljelijöitä sekä maan ja ympäristön hoitajia parantamaan elämänlaatuaan sekä vaalimaan terveempiä maatalousekosysteemejä.
Tarkoitusta varten Maa-akatemia kehittää ja tarjoaa neuvontaa, koulutusta ja tukipalveluita.
ARVOT
Osuuskunnan ja sen tietoyhteisön arvoja ovat uteliaisuus, tiedollinen avoimuus, oppimis- ja kasvuhalukkuus, moniäänisyys sekä läpinäkyvyys.
Osuuskunnan jäsenet ovat omistautuneet tukemaan kokonaisvaltaisesti johdetun, ravinteita kierrättävän, taloudellisesti, eettisesti ja ekologisesti kestävän sekä sosiaalisesti merkityksellisen ruokatalouden rakentamista eri mittakaavoissa ja olosuhteissa.
Osuuskunta kannustaa jäseniään rakentavaan dialogiin sekä käytännölliseen, empiiriseen ja tuloslähtöiseen toimintaan ruoantuottajien elämänlaadun ja terveempien maatalousekosysteemien puolesta.
Maa-akatemia on poliittisesti ja taloudellisesti sitoutumaton.
VISIO TULEVAISUUDESTA
Osuuskunta edistää uudistavan viljelyn, luonnonmukaisen tuotannon, permakulttuurin periaatteiden ja agroekologisten menetelmien kehittämistä ja tilannetajuista soveltamista.
Maa-akatemian tulevaisuusvisiossa fossiilitalouteen nojaavat ruoantuotannon arvoketjut ja maatilat muuttuvat vähitellen uudistaviksi, monimuotoisiksi ja luonnon ekosysteemipalveluita paremmin hyödyntäviksi, tuottaen korkealaatuisempia elintarvikkeita ja monipuolisesti muita palveluita.
Markkinavetoisessa ruoantuotannossa maaperän terveys, hiilensidonta ja tuottokyky paranevat paikallisten ravinnekiertojen lisääntyessä. Kuluttajien valinnat kohdistuvat enenevissä määrin luonnonmukaisesti ja uudistavasti tuotettuihin elintarvikkeisiin. Strateginen ja kokonaisvaltainen maatilojen johtaminen uudistaviin ja agroekologisiin periaatteisiin nojaten lisää pitkän aikavälin tuottavuuden lisäksi viljelijöiden itsemääräämiskykyä, neuvotteluvaltaa ja elämänlaatua.
Pienemmässä ja keskisuuressa mittakaavassa näemme myös kotitarveviljelyn ja luonnontuotteiden keräilyn lisääntyvän sekä näihin liittyvien taitojen ja menetelmien kehittyvän. Paikallisempien pientila- ja permakulttuurisysteemien rakentuessa maaseutujen, kylien, kuntien ja maakuntien ruokaomavaraisuus paranee ja ruokakulttuurit rikastuvat.
Vahvistettu MAA-akatemian perustamissopimuksessa 30.12.2024